fbpx

Jogi tudnivalók

A CSOK feltételei – 2019

Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vehető új és használt lakás vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez is. A kedvezmény két részből tevődik össze:

 1. a vissza nem térítendő állami támogatásból
 2. kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből (úgynevezett “CSOK hitel“).

A támogatás összege három tényezőtől függ:

 1. a meglevő vagy vállalt gyermekek számától
 2. új vagy használt lakásra fordítaná
 3. mekkora ingatlant (lakást vagy házat) vásárolna 

CSOK 2019 ingatlan állami támogatás összegek

Gyerekek:

ÚJ lakás / ház
vásárlás vagy építés

HASZNÁLT lakás
vásárlás vagy bővítés

 

Összeg Ft

Min. alapterület

Összeg Ft

Min. alapterület

1 gyerek

600.000

40nm / 70nm

600.000

40nm lakás

2 gyerek

2.600.000

50nm / 80nm

1.430.000

50nm lakás

3 gyerek

10.000.000

60nm / 90nm

2.200.000

60nm lakás

4 gyerek

10.000.000

60nm / 90nm

2.750.000

70nm lakás

Összefoglalva a feltételeket:

 • ha egy gyermek után veszik fel a támogatást: mindegy, hogy új vagy használt lakást vesztek, az igényelhető támogatás 600 000 forint – a lényeg, hogy a CSOK-kal támogatott ingatlan mérete elérje a 40 négyzetmétert,
 • ha két gyermek után veszik fel a támogatást: új lakás építésénél vagy új lakás vásárlás esetén 2,6 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 1,43 millió forint támogatást nyújt az állam,
 • ha három gyermek után veszik fel a támogatást: új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 2,2 millió forint az igényelhető CSOK összege,
 • ha háromnál több gyermek után veszik fel a támogatást: új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 2,75 millió forinttal száll be az állam a kitűzött lakáscélba.

Kibővült kedvezményes CSOK hitel = extra támogatás
2019. július 1-től a 10, illetve 15 millió forintos kedvezményes kölcsön nemcsak új építésű, hanem használt ingatlanra is igényelhető (lakásra és házra is). Júliustól a CSOK felvétel szempontjából új háznak minősül a régi ház alapjára épülő új ingatlan – ha az alapok statikailag rendben vannak. Ebben esetben az új lakásokra járó CSOK összeg igényelhető.

CSOK 2019. JÚLIUS 1-től
Kedvezményes, kamattámogatott ingatlan HITEL összegek

Gyerekek:

ÚJ lakás / ház
vásárlás vagy építés

HASZNÁLT lakás vásárlás

 

Összeg Ft

Min. alapterület

Összeg Ft

Min. alapterület

1 gyerek

nincs

 

nincs

 

2 gyerek

10.000.000

50nm / 80nm

10.000.000

50nm lakás

3 gyerek

15.000.000

60nm / 90nm

15.000.000

60nm lakás

4 gyerek

15.000.000

60nm / 90nm

15.000.000

70nm lakás

A 2,6+10 (két gyermek esetén) és 10+15 milliós (három gyermek esetén) megelőlegező CSOK-ra vonatkozó szabályok, új ingatlan vásárlása vagy építése esetén:

 • a kedvezményes kölcsönt kizárólag házaspárok vehetik igénybe,
 • igényléskor legalább a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie,
 • a gyermekek megszületésére legfeljebb 10 év áll rendelkezésre,
 • az új ingatlan hasznos alapterülete lakás esetében legalább 60 négyzetméter, vagy ház esetében legalább 90 négyzetméter,
 • a kamattámogatott kölcsön összege legfeljebb 15 millió forint lehet,
 • a kamattámogatott hitel futamideje maximum 25 év lehet; ha ezen felül van piaci kamatozással felvett hitele az igénylőnek, akkor lehet hosszabb, de a kamattámogatást csak a futamidő első 25 évében vehető igénybe
 • kölcsön kamata legfeljebb 3 százalék lehet, ezt a törvény garantálja.AZ IGÉNYBE VEHETŐ VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOK ÉS A KAMATTÁMOGATOTT HITEL FELTÉTELEI2019. július 1-től használt lakás vásárlására is igényelhető az államilag támogatott CSOK hitel. A hitel államilag garantált éves kamata 3%, maximális futamideje 25 év.

A kedvezményes hitel igénybevételéhez minimum 2 gyermek szükséges – előre vállalt és már megszületett gyermek esetén is. 2 gyermek esetén a maximális hitelösszeg 10 millió forint, 3 gyerek vagy több esetén 15 millió forint.

CSOK vissza nem térítendő állami támogatás használt lakásra is igénybe vehető. 1 gyermek után 600 000 forinttal, 2 gyermek után 1 430 000 forinttal, 3 gyermek után 2 200 000 forinttal, 4 gyermek után pedig 2 750 000 forinttal száll be az állam a kitűzött lakáscélba.FALUSI CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

(Hasznos alapterület: azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget)

A támogatást igénybe vehetik akkor is, ha Önöknek már van 1 vagy több gyermeke, és akkor is, ha még csak tervezik a gyermekvállalást.

Meglévő gyermek

 • vér szerinti gyermek
 • örökbefogadott gyermek
 • a legalább 1 éve gyámság alatt álló gyermek után (ha a gyermek szülei elhunytak).

A támogatás további feltétele, hogy a gyermeket az igénylő tartsa el, vele közös háztartásban éljen, és az igénylővel együtt költözzön majd az új lakásba.

A CSOK szempontjából meglévő gyermeknek számít

 • a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően,
 • 25 évesnél fiatalabb eltartott gyermek,
 • 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy, akinek legalább 1 éve tart ez az állapota, vagy 1 év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.


Vállalt gyermek

A támogatást igényelheti olyan gyerek(ek) után is, aki(ke)t csak későbbre terveznek. Erre csak akkor van mód, ha az igénylő, vagy házastársa még nem töltötte be a 40. életévét.

A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ, így 300 000 Ft – 10 000 000 Ft-ig terjedhet.  


Egyéb tudnivalók

 • Ha már vettek igénybe korábban valamely gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban igénybe vett állami támogatás összegével, vagy ha az igénylő számára kedvezőbb, a kedvezmény összegét meg lehet állapítani azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával, amelyek után az igénylő korábban vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vett igénybe. A kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.
 • Többgyermekes családok speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a Falusi CSOK mellé max. 25 évre (Falusi CSOK + Hitel)

  Használt lakás vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre
  • 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 10 millió Ft összegű CSOK mellé max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén nyújtott 2,6 millió Ft összegű CSOK mellé max. 10 millió Ft-ot.


Bővítésre és/vagy korszerűsítésre

 • 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 5 millió Ft összegű CSOK mellé max. 7,5 millió Ft-ot,
 • 2 gyermek esetén nyújtott 1,3 millió Ft összegű CSOK mellé max. 5 millió Ft-ot.
 • Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni.

Településlista:  https://bank360.hu/blog/itt-a-vegleges-falusi-csok-telepuleslista10 MILLIÓ KAMATMENTES BABAVÁRÓ HITEL

Azok a házaspárok, ahol a nő 18-40 év közötti, 10 millió forint összegű kamatmentes, szabad felhasználású személyi hitelt vehet igénybe.  A kamatmentes kölcsön másik fontos feltétele, hogy a legalább az egyik hiteligénylő legalább 3 év TB biztosított jogviszonnyal rendelkezzen A kamatmentesség feltétele legalább 1 gyermek születése.

Jelzáloghitel elengedése

lakáscélú jelzáloghitelek törlesztésénél is módosítást hoz a családvédelmi program: a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor pedig 1-1 millió forintot vállal át az állam a szülők meglévő jelzáloghiteléből. Ez a kedvezmény július 1-től csak a lakáscélú hitelekre kérvényezhető. CSOK mellett is igénybe vehető. 

Személyi jövedelemadó fizetési mentesség

A családvédelmi akcióterv részeként a négygyermekes anyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó (SZJA) fizetése alól. Ez a módosítás 2020. január 1-től lép életbe, és azokra is vonatkozni fog, akiknek már felnőtt gyermekei vannak. Természetesen csak a meglevő munkaviszony után fizetendő SZJA-t engedik el, ugyanakkor a személyi jövedelemadó elengedésének nem feltétele a korábbi munkaviszony. Magyarul, ha egy négy gyermekes anya, aki még korábban nem dolgozott, most munkába áll, mentesül az SZJA fizetése alól. A KATA-s egyéni vállalkozókra nem vonatkozik az SZJA kedvezmény.A CSOK SZEMÉLYI FELTÉTELEI

 • magyar állampolgárság
 • ha nem magyar állampolgár, de EU állampolgár, tartózkodási engedéllyel kell rendelkezni
 • ha nem vagy európai uniós állampolgár, rendelkezned kell bevándorolt vagy letelepedett jogállással,
 • menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy nem jogosult a CSOK-ra,
 • Magyarországon állandó bejelentett lakcím
 • házastársak, élettársak vagy egyedülálló személyek is igényelhetik a támogatást, de eltérő feltételekkel,
 • köztartozásmentesség
 • egy vagy két gyermek után igényelt CSOK esetén 180 nap folyamatos TB viszonyt kell igazolni, legfeljebb 30 nap megszakítással
 • három vagy több gyermek után igényelt CSOK esetén minimum 2 éves jogviszony kell, legfeljebb 30 nap megszakítással
 • a CSOK igénylésekor a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe vehető, de csak akkor, ha az igénylő magyar állampolgár, 
 • előre vállalt gyermekre csak olyan házaspárok igényelhetik a CSOK-ot, ahol az egyik fél 40 évnél fiatalabb,
 • meglévő gyermek vagy gyermekek után igényelt CSOK esetén nincs korhatárhoz kötve a szülő

A CSOK gyermekvállalással kapcsolatos feltételei:

 •  új ingatlan építése vagy vásárlása esetén, ha még nincs gyermek, előre legfeljebb három gyermek vállalható, használt lakás vásárlásakor és egyéb ingatlancélnál maximum két gyermek vállalható előre,
 • CSOK gyerekvállalás határidők: egy gyermek esetén négy év, két gyermek esetén nyolc év, három gyermek esetén pedig összesen 10 év áll a rendelkezésre
 • 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás igénylése esetén a gyerekvállalási határidő mindenképpen 10 év
 • meglévő gyermeknek számít az, aki még nem töltötte be a 25. életévét, ezenkívül a terhesség 12. hetét követően a magzat után is igénybe vehető a támogatás
 • gyámság alatt álló gyermekre is igénybe lehet venni a támogatást
 • ha az igénylő korábban már részesült lakástámogatásban, akkor a támogatási összeg különbözetét kaphatja meg egyéb feltételek teljesülése esetén, de csak abban az esetben, ha a korábbi gyermekvállalást már teljesítette. Ha még nem született meg az előre vállalt gyermek, akkor a különbözet sem igényelhető.

A CSOK-os ingatlannal kapcsolatos feltételek:

 • meglévő ingatlantulajdon megtartásával is igényelhető a CSOK,
 • a CSOK-os ingatlanon kívül az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet,
 • használt lakás vételára akár több, mint 35 millió forint felett lehet
 • a támogatott ingatlanban házastársak, élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie,
 • korábban értékesített ingatlan vételárát nem szükséges beforgatni a CSOK támogatott új építésű ingatlanba,
 • használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát fel kell használni CSOK-os ingatlanhoz,
 • CSOK felújításra: bizonyos feltételek mellett igényelhető ingatlanbővítésre és korszerűsítésre is.
 • támogatott személy a CSOK-ingatlan vételárát maximum 10 százalékban fizetheti készpénzben.

A CSOK-hoz szükséges dokumentumok

Elég, ha az igazolások beszerzése helyett nyilatkozik az igénylő a következőkkel kapcsolatban:

 • büntetlen előélet,
 • köztartozás-mentesség,
 • házastársi kapcsolat,
 • meglévő gyermekek,
 • elvált szülők kiskorú gyermekének az elhelyezéséről,
 • közös háztartásban élésről,
 • örökbefogadásról,
 • a gyámság fennállásáról,
 • tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,
 • a megváltozott munkaképességű személlyé válásról,
 • arról, hogy nem családtagtól veszik az ingatlant,
 • 180 napon belüli biztosítottságról (külföldről történő hazaköltözés esetén),
 • korábban már felvett, vissza nem térítendő támogatásról,
 • a megadott adatok ellenőrzéséről.

A nyilatkozattétel lehetősége egyszerűbbé és gyorsabbá tette az igénylési procedúrát, de ez nem jelenti azt, hogy olyan körülményről is lehet nyilatkozni, ami nem felel meg a valóságnak, ugyanis a NAV minden nyilatkozatot ellenőriz.

Egyedül a társadalombiztosítási jogviszonyról nem elég a nyilatkozat, arról be kell mutatni az igazolást. 

CSOK kizáró okok

Az igénylővel kapcsolatos kizáró okok:

 • élettársi kapcsolatban vagy egyedülállóként, előre vállalt gyermekre nem vehető igénybe a támogatás – már megszületett gyermekre viszont igen
 • előre vállalt gyermeknél legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie
 • ha bírósági eljárás folyik az igénylő ellen
 • ha köztartozása van
 • ha korábban már igénybe vett lakáscélú állami támogatást, és az elmúlt 5 évben vissza kellett fizetni

A gyermekekkel kapcsolatos kizáró okok:

 • terhesség esetén, a magzat a 12. hétig előre vállalt gyermeknek számít, így a meglévő gyermekre vonatkozó feltételek nem vonatkoznak rá,
 • ha a gyermek elmúlt 25 éves (a tanuló jogviszony nem befolyásolja a korhatárt),
 • ha a gyermek nem egy lakcímen lakik az igénylővel
 • ha a gyermek már foglalkoztatási jogviszonyban áll, és olyan összegű rendszeres jövedelemmel rendelkezik, amiből finanszírozni tudja az „indokolt” szükségleteit, vagyis ha a gyermek már dolgozik, rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

Az ingatlannal kapcsolatos kizáró okok:

 • ha az ingatlan eladója a közeli hozzátartozója vagy az élettársa
 • ha a CSOK-ot az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon túl igényli
 • ha a család létszámához képest túlságosan kicsi a kiszemelt ingatlan
 • ha a CSOK-ot telekvásárlásra szeretné igénybe venni
 • ha a CSOK-ot utólag igényli
 • ha használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát nem használják fel a CSOK-os ingatlanhoz

Forrás: bank360.hu

Összehasonlítás

KERESÉS KULCSSZÓ VAGY KIFEJEZÉS ALAPJÁN